Jak to jest zrobione... 

Głównym wyposażeniem warsztatu garncarza jest koło garncarskie i ława. Zanim przystąpi się do formowania naczynia, trzeba sobie obmyśleć, co dokładnie chce się wykonać. Koncepcja kształtu potrzebna jest, bowiem do przygotowania właściwego surowca i odpowiedniej jego ilości, np. na duże dzbany użyta musi być większa ilość gliny niż na małe flakoniki.

 

Porcję gliny wygniata się z wodą na ławie (podobnie jak ciasto) i formuje się w wałek. Z wałka garncarz odcina kawałek zwany „klusem", wielkością odpowiedni do formowanego naczynie i przykleja go górnej tarczy koła garncarskiego.

 

Następnie, cały czas obracając kołem, zwilżonymi w wodzie rękami formuje naczynie. Pracę kończy odcięcie gotowego naczynia od tarczy koła. 

 

Naczynie odstawia się do powolnego suszenia. Po wyschnięci wstawia się je do pieca garncarskiego i wypala przez kilkanaście godzin. Cały proces trwa od jednego do nawet kilku tygodni.
Copyright ©2017 Pracownia Garncarska Krystian Nowak
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem